El Dia Internacional s’ha observat cada any, des de febrer de 2000 per promoure la diversitat lingüística i cultural i el multilingüisme. La data representa el dia en l’any 1952, quan estudiants que es manifestaven pel reconeixement de la seva llengua, el Bangla, com un dels dos idiomes nacionals de la llavors Pakistan, van ser morts a trets per la policia de Dhaka, la capital del que avui és BanglaDesh.
«La llengua materna, la de les primeres paraules i l’expressió del pensament individual, constitueix el fonament biogràfic i cultural de cada persona… Les llengües són, de manera intrínseca, vectors de comprensió del proïsme i de tolerància. El respecte de tots els idiomes és un factor decisiu per garantir la coexistència pacífica, sense exclusió, de totes les societats i, dins d’elles, de tots els seus membres ». (Extracte del missatge de la Sra. Irina Bokova, directora general de la UNESCO).
La Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa acull avui 21 de febrer de 2013, l'acte commemoratiu del Dia Internacional de la Llengua Materna a la ciutat.
Trobareu l'exposició “Paraules que estimem”, treballs de l’alumnat dels centres escolars de Tortosa i podreu participar a un taller "L’art de l’escriptura àrab", a càrrec de Rachid El Ouahi i Rachid El Mahiri, professors d’àrab, a la Sala Infantil de la biblioteca, per a xiquets de 6 a 12 anys (17.30 h a 19.00 h). També l'alumnat i voluntariat del Consorci per a la Normalitzacio Lingüística de Tortosa i representants dels clubs de lectura en francès i anglès de la BMD faran la lectura en català i en diferents idiomes d'un poema de Salvador Espriu, El meu poble i jo, amb la qual cosa els organitzadors se sumaran als actes de l'Any Espriu, amb motiu de la commemoració del centenari del poeta.
Consulteu aquí el programa d'actes complert:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada